Projektek

Az elmúlt évek alatt számtalan vendégművésszel dolgoztunk együtt. Az együttes apparátusa mindig az adott alkalomnak megfelelően változik.

A bor dicsérete

Műsor: Anonymus, VIII. Henrik, Byrd, Leoninus művei
Vendégművészek: Ács Tamás – színész

A bor dicsérete című zenés irodalmi összeállítás időutazásra invitálja a tisztelt hallgatóságot a bor és borfogyasztás izgalmas történelmébe.

Vitt-e bort Noé arra a bizonyos bárkára? Van-e a borivóknak tízparancsolata? Vajon ivott-e bort Csokonai? Hogy bírta a szőlőlevet Petőfi? Létezik-e gyógyír a másnaposságra? Tudomány-e a borfogyasztás?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Ács Tamás felhőtlen, ugyanakkor tartalmas szórakozást garantáló vidám előadása. A kellemes esti kikapcsolódást a LavioLa Régizenei Együttes két tagja, Tarnai Katalin énekművész és Halasi-Heibl Anna csembalóművész zenés közjátékai teszik teljessé.

Ízelítő:
prózák, versek
zenék

Cantar’ alla viola

Műsor: Válogatás 15-16. századi angol, olasz és spanyol énekes művekből
Vendégművészek: Szászvárosi Sándor – viola da gamba

A „cantar alla viola” egy 16. századi előadói stílus volt, ahol a 4-5 szólamú madrigálok felső szólamát az énekes, a többi 3-4-et pedig a megszokott lant helyett a viola da gamba szólaltatja meg. Ez egy valóban újszerű, igen bensőséges, meditatív hangzásvilágot eredményez.

Az énekhang vonós kíséretét biztosító hangszer nemcsak Itáliában volt megtalálható a 16. század évtizedeiben, hanem Európa majd minden országában. Az Ibériai félszigeten a vihuela de mano, ill. a vihuela de arco és Angliában a lyra-viol.

A Halottak Napi Koncerten csatlakozott a csembaló is az ének + gamba -felálláshoz, még dúsabbá téve a harmóniai kíséretet.

A hallgatók egy különleges válogatást hallhatnak kevésbé ismert olasz, angol és spanyol reneszánsz zeneszerzők műveiből. Valamennyi mű szorosan, illetve tágabb értelemben véve kapcsolódik az elmúláshoz.

Link, Link

Interaktív gyermekprogramok

Műsor: Monteverdi és kortársainak duettjei
Vendégművészek: Ducza Nóra – szoprán

Érdeklődsz a zene és a hangszerek iránt, de még nem voltál komolyzenei koncerten? A LavioLa Régizenei Együttes 500 évvel repít vissza az időben, így testközelből hallhatod az akkori „bulizós” zenéket és magad is részt vehetsz az alkotásban. Kipróbálhatsz többfajta ritmushangszert és különböző mókás mozgásokat végezhetsz Tarnai Katalin művészetterapeutánk vezetésével.

A koncerten elhangzanak Monteverdi és kortársainak duettjei Ducza Nóra – szoprán, Tarnai Katalin – mezzoszoprán és Halasi-Heibl Anna – csembalóművész előadásában. Az előadók egytől egyig nemzetközileg elismert művészek, a historikus előadásmód szakértői, ezenkívül alap-, illetve középfokú zenetanárok is.

Az előadás időtartama: 45 perc
Ajánlott korosztály: 6-12 év

A mantuai herceg muzsikusa

Műsor: Monteverdi és kortársainak duettjei
Vendégművészek: Ducza Nóra – szoprán, Szászvárosi Sándor – viola da gamba

A LavioLa Régizenei Együttes legújabb műsorán 1590 és 1650 közötti olasz egyházi és világi művek szerepelnek. Ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb zeneszerzője Claudio Monteverdi volt, akit nagy újítóként tartunk számon, ugyanis a nevéhez köthető az ún. „seconda pratica”, vagyis egy új komponálási technika, amely ellentmond a reneszánszban elfogadott szigorú komponálási szabályoknak („prima pratica”) és mérhetetlen szabadsággal ruházza fel a zeneszerzőket. Minden, amit előtte csúnyának tartottak – merész ugrások, előkészítetlen disszonanciák, tiltott hangközök – most létjogosultságot kapnak, azért, hogy rajtuk keresztül a szöveg és az érzelmek maximálisan kifejezésre juthassanak. 1607-ben Monteverdi megírta az Orfeót, az első fennmaradt operát, amelynek a hatása az általunk előadott műveken is érződik. A műsorban egy, illetve két énekesre és basso continuo-ra írt vokális művek, egy viola da gamba-mű és egy szóló csembalódarab kaptak helyet. Teljes műsoridő: 50 perc.

Részletes program:

Claudio Monteverdi (1567-1643):
Venite, venite
O bone Iesu o piissime Iesu SV 313
O come sei gentile (Madrigali Libro 7)
Pulchra es (Vespers of 1610)
Laudate Dominum (from Selva morale e spirituale)

Angelo Notari (1566-1663):
Intenerite voi

Girolamo Frescobaldi (1583-1643):
Aria romanesca (Arie musicali)
Se l’aura spira (Arie musicali)
Cosí mi disprezzate F 7.16
Toccata X (Libro 2)

Giovanni Felice Sances (1600-1679):
Psallite Domino
Lagrimosa belta (Cantade, book 2)

Riccardo Rognoni (c. 1550-1620):
Diminúció Cipriano de Rore (1515-1565) „Ancor che col partire” c. madrigáljára

Link

Templomkerti esték 1.

Műsor: Byrd, Dowland, Tartini, J. S. Bach művei
Vendégművészek: Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló
Link

Egyéb versfeldolgozások

Műsor:
Sziveri/LavioLa: Korai párhuzamosok
Weöres Sándor/ LavioLa: Buba éneke
Link, Link

Valentin Napi Balassi-est

Műsor: Magyar és olasz reneszánsz szerzők művei
Vendégművészek: Angyal Anita, Földes Tamás – színészek, Kondacs Szilvia – hegedű, Belovári Beatrix – reneszánsz fuvola, Homoki Zsolt – lant

A zenés-drámás esten ízelítőt kaphat a közönség a kicsapongásoktól nem mentes Balassi-életműből, korabeli zeneművekkel “megédesítve” a hangulatot.

Link

Videófelvételek

Műsor: J. A. Hasse: Quel vago seno o Fille, G. F. Händel: Süsse Stille
Vendégművészek: Belovári Beatrix – barokk fuvola, Nagy Réka – barokk cselló
Link, Link

Shakespeare és kora 2.

Műsor: 16. századi angol madrigálok, Shakespeare-szövegekre íródott kortárs dalok
Vendégművészek: Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló

Shakespeare és kora 1.

Műsor: 16. századi angol madrigálok, Shakespeare-szövegekre íródott kortárs dalok
Vendégművészek: Angyal Anita, Földes Tamás – színészek, Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló, Belovári Beatrix – barokk fuvola, Pásztói Zsófia – blockflöte

A Shakespeare program a reneszánsz időket idézi, olyan zenéket, amelyek korabeli slágerként futottak, például VIII. Henrik tollából, Shakespeare drámáiban is felbukkanva. De elhangzanak Shakespeare szövegekre íródott dalok a régi és a közelebbi időkből is. Az előadás folyamán a zenei mellett egy prózai szál is fut, amely ahhoz hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódik.
Link

Versünnep Fesztivál 2019

Műsor:
Ady/LavioLa: Sem utódja, sem boldog őse
Sipos/LavioLa: Altató
Vendégművészek: Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló
Link

Bach Mindenkinek

Műsor: J. S. Bach és kortársainak művei
Vendégművészek: Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló, Belovári Beatrix – barokk fuvola
Link

Halottak Napja

Műsor: Pergolesi: Stabat mater
Vendégművészek: Ducza Nóra, Bódi Zsófia, Forgó Eszter – ének, Kondacs Szilvia, Palotás József, Varga Ildikó, Farkas Orsolya, Biró Ágnes, Radnóti Hajnalka – hegedűk, Sipos Gábor Gergő, Szőke Anikó – cselló
Link

Adventi hangverseny

Műsor: Byrd, Monteverdi, Händel, Vivaldi, Tartini művei
Vendégművészek: Kondacs Szilvia – hegedű, Sipos Gábor Gergő – cselló
Link

Amszterdami karácsonyi koncert

Műsor: Buxtehude, Vivaldi, Sances, Monteverdi, Bakfark Bálint művei
Vendégművészek: Pásztói Zsófia – blockflöte
Link